1423137

Проект Трудового кодексу захищає інтереси роботодавця і значною мірою погіршує існуюче на сьогоднішній день становище працівника. Текст законів, за яким зобов’яжуть працювати кожного українця, вже зареєстрований у парламенті 22.04.2013 року за № 2902. Так які ж сюрпризи таїть у собі цей документ?

Дар’я Мантюк-Кирилова, юрист юридичної компанії «Алєксєєв, Боярчуков і партнери» склала рейтинг найбільш яскравих новел проекту Трудового кодексу України, які істотно змінять умови роботи українців.

1. Роботодавець – усьому голова

Законопроект надає можливість роботодавцю замість укладання колективного договору самостійно регулювати всі внутрішні питання шляхом видачі локальних нормативних актів (ч. 3 ст. 13). Таким чином, роботодавець може визначати умови праці, права та обов’язки працівників і профспілок в односторонньому порядку, ніж повністю проігноровані права трудового колективу. Цікаво, що відповідальність роботодавця за порушення власних нормативних актів законодавством не передбачена. Безумовно, в такій ситуації про дотримання балансу інтересів роботодавця та працівників не може бути й мови, тому що працівник буде змушений або погоджуватися з умовами роботодавця, або шукати нову роботу.

2. Одиноких матерів можна звільняти

На відміну від чинного трудового кодексу, законопроект значно розширив перелік підстав для звільнення одиноких матерів, які мають дітей до 15 років. На сьогоднішній день звільнення одиноких матерів дозволяється виключно у разі повної ліквідації підприємства, і то з умовою обов’язкового працевлаштування. Законопроект до вказаної підстави додав також право роботодавця розірвати трудовий договір на підставі невиконання чи неналежного виконання працівником своїх трудових обов’язків. Таким чином, роботодавець зможе звільнити таку співробітницю, наприклад, за те, що вона більше трьох годин була відсутня на робочому місці, відмовилася зробити щеплення або розголосила комерційну таємницю.

3. «Прослушку» узаконять

Проект трудового кодексу наділяє роботодавця законним правом «підглядати» або «підслуховувати» за своїми працівниками (ст. 28 законопроекту). І нехай навіть роботодавець зобов’язаний попередити працівників про використання технічних засобів, подібне спостереження є ні чим іншим як порушенням таємниці особистого життя, телефонних розмов, листування тощо, гарантованими Конституцією України.

4. Не зробив щеплення – звільнений

Саме таке право закріплено ч.3 ст.105 Законопроекту, що дозволяє роботодавцю в односторонньому порядку розірвати трудовий договір у разі, якщо працівник ухиляється від проведення профілактичних щеплень чи проходження медогляду. При цьому як бути категоріям громадян, яким щеплення протипоказані за станом здоров’я, проектом кодексу не уточнюється.

5. Розповів про зарплату – звільнений

Відповідно до законопроекту, співробітник може бути звільнений за розголошення комерційної таємниці (ст. 104 законопроекту). При цьомуроботодавець може самостійно визначити перелік інформації, що становить комерційну таємницю. Оскільки до комерційної таємниці може належати інформація про систему оплати праці та рівень заробітної плати, неугодний роботодавцю працівник може бути звільнений за «розголошення» персональної інформації (наприклад, про заробітну плату). Правда, поки незрозуміло яким чином роботодавець буде встановлювати обмеження на поширення персональної інформації, яка знаходиться в розпорядженні її власника – людини.

6. Матерям не доплатять

Згідно з нормами чинного трудового законодавства скорочена тривалість робочого часу може встановлюватися за рахунок власних коштів на підприємствах і в організаціях для жінок, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда. Проект трудового кодексу такої можливості не передбачає. Відповідно до запропонованих змін для даної категорії працівників за згодою сторін може встановлюватися неповний робочий час, оплата праці за який провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

7. Ліквідація підприємства – не привід для звільнення

Проект Трудового кодексу України вперше встановив правила щодо правонаступництва в трудових відносинах. За чинним трудовим законодавством ліквідація підприємства є підставою для припинення трудового договору з ініціативи роботодавця. Згідно з проектом трудового кодексу у разі правонаступництва (зміни власника підприємства, злиття, приєднання, поділу, перетворення підприємства роботодавця, ліквідації підприємства, створення на базі майна одного підприємства другої, яке продовжує ту ж діяльність) трудові відносини з працівником тривають. Правонаступник має право звільнити працівників лише на підставах, передбачених законодавством.

8. Роботодавця змусять поважати честь

Проект трудового кодексу встановив обов’язок роботодавця поважати честь і гідність працівника. У разі невиконання роботодавцем свого обов’язку поважати честь, гідність та інші особисті права працівника роботодавець зобов’язаний відшкодувати йому моральну шкоду.

9. Працюючих батьків обдарують пільгами

Законопроект вводить в трудове законодавство новий термін – «працівник з сімейними зобов’язаннями». Це може бути мати, батько, усиновитель, опікун, піклувальник, прийомні батьки, а в окремих випадках, інший член сім’ї. Для даної категорії працівників проект трудового кодексу встановлює особливі умови праці. Позитивним моментом є те, що законопроект дозволяє одночасно користуватися пільгами як працюючим матерям, так і працюючим батькам.

10. У нагороду – оплачувану відпустку

Законопроект передбачає новий вид додаткової відпустки – заохочувальну. Заохочувальна відпустка надається з ініціативи роботодавця за сумлінне виконання трудових обов’язків, тривалу сумлінну працю та з інших підстав з частковим або повним збереженням заробітної плати. Тривалість заохочувального відпустки визначається роботодавцем самостійно.

Джерело : Прес-служба ЮК «Алєксєєв, Боярчуков і Партнери»

Автор : Дар’я Мантюк-Кирилова

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься.Required fields are marked *


*